Stroganoff z grzybami wg przepisu mojego męża. I ten delikatny aromatyczny sos to mistrzostwo smaku.

Stroganoff to dość popularne danie kuchni rosyjskiej, które pojawiło się pod koniec XIX wieku. Jest to wołowina pokrojona na małe kawałki i duszona w sosie śmietanowym.

Danie to jest podawane do stołu koniecznie gorące, ponieważ schłodzone traci smak. Najlepszym dodatkiem do tego dania będą smażone ziemniaki z warzywami.

Składniki

  • Wołowina 500 g
  • Pieczarki 200 g
  • Cebula 1–2 szt.
  • Śmietana 2 łyżki
  • Musztarda 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 łyżka. l
  • Woda 200 g
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Przyprawa do mięsa do smaku

Przygotowanie

1. Pokrój wołowinę na małe kawałki, obierz i posiekaj cebulę na pierścienie.

2. Opłucz grzyby i pokrój w cienkie plasterki.

3. Na gorącej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj pieczarki i smaż, aż ciecz wyparuje.

4. Połóż mięso na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj mąkę i szybko wymieszaj.

5. Do cebuli i grzybów dodaj wodę, śmietanę, musztardę, sól i przyprawy.

6. Przenieś mięso do sosu i gotuj na małym ogniu.

Przygotuj mięso w ten sposób i przekonaj się, że stroganoff wołowy jest bardzo delikatnym daniem w aromatycznym sosie. Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!