Paluszki ziemniaczane z serem – proste danie, które jest bardzo popularne wśród początkujących kucharzy. Są apetyczne i delikatne, a ich przygotowanie wymaga bardzo mało czasu i wysiłku.
Dziś powiem ci, jak zrobić tę wspaniałą przekąskę, która pasuje jako dodatek do obiadu, do zup, a nawet do piwa. Paluszki są pyszne na ciepło ale również na zimno.
1. Obierz ziemniaki i ugotuj na miękko i ugnieć na purre.
2. Boczek drobno posiekaj nożem.
3. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
4. Wymieszaj boczek, pietruszkę, puree oraz śmietanę z ziołami. Posól, popieprz i dobrze wymieszaj masę.
5. Teraz pokrój ser na paski o długości 5-6 cm.
6. Uformuj zaokrąglone placuszki z masy ziemniaczanej, połóż pasek sera po środku i zwiń krawędzie ku górze, tworząc podłużny paluszek.
7. Powstałe paluszki obtocz w mące.
8. Następnie zanurz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
9. Teraz usmaż paluszki na głębokim oleju.
10. Pozostaje przygotować sos. W pojemniku wymieszaj śmietanę, resztki posiekanej natki pietruszki, posiekany czosnek, sól i pieprz. Gotowe paluszki podawaj z sosem. Smacznego!
Comments are closed.