Oto moje ulubione sałatki z jajkiem. Proste, pyszne przepisy. Każdy je polubi. Najlepsza to nr 2

Istnieje ogromna liczba odmian klasycznej sałatki z serem i jajkiem. Warto czasem poeksperymentować i urozmaicić tradycyjny przepis. Warto dodać do niej np. grzyby, warzywa, owoce morza – uzyskamy zupełnie nowe danie o wyjątkowym smaku.

Pyszne sałatki z jajkami

Sałatka „Kwiaty wiśni”

Dekoracja sałatki w postaci kwitnącej wiśni japońskiej nadaje wiosenny wygląd tej pysznej sałatce. Z pewnością zachwyci ona Twoich gości nie tylko smakiem ale też tym jak pięknie się prezentuje.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g ananasów z puszki
  • 200 g kukurydzy
  • 4 jajka
  • 50 g sera
  • 3-4 łyżki majonezu
  • łyżka sok z buraków (do dekoracji)
  • łodygi np. pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie

1. Ugotuj jajka na twardo, a pierś z kurczaka w lekko osolonej wodzie.

2. Z ugotowanych białek jaj wykrój spiralnie okrągłe plasterki, formując z nich kilka, przyszłych wiśniowych kwiatów.

3. Pozostałe białka i żółtka drobno posiekaj i włóż do miski. Dodaj posiekaną pierś z kurczaka, kawałki ananasa, kukurydzę. Do sałatki dodaj majonez i wymieszaj.

4. Posyp sałatkę startym serem, udekoruj łodygami pietruszki i białymi kwiatkami z jaja, możesz zainspirować się zdjęciem powyżej. Za pomocą pędzelka posmaruj białka sokiem z buraków. Gotowe!

Sałatka z jajkiem i kałamarnicą

Kukurydza doskonale podkreśli smak kałamarnicy. Do tego niskokaloryczny dressing z jogurtu spodoba się miłośnikom dietetycznych potraw.

Składniki

  • 3 jajka
  • 500 g mrożonych kalmarów
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 100 g twardego sera
  • sól do smaku
  • tymianek do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

1. Kalmary włóż do wrzącej wody i gotuj 2 min. po ponownym zagotowaniu wody. Następnie wyjmij je z garnka i przelej zimną wodą.

2. Ser i ugotowane jajka pokrój w kostkę, kalmary w szerokie paski. Dodaj kukurydzę, dopraw sałatkę i wymieszaj. Podawaj posypaną tymiankiem.

 

Sałatka z jajkami, zielonym groszkiem i marchewką

Prostota tej sałatki sprawiają, że jest to uniwersalne danie na święta i na co dzień. Jej smak jest niewątpliwie zawsze zachwyca!

Składniki

  • 1 marchewka
  • 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie

1. Ugotuj marchewki i jajka, a groszek blanszuj przez trzy minuty.

2. W głębokiej misce wymieszaj marchewki i jajka starte na grubej tarce, schłodzony groszek i drobno pokrojoną cebulę. Posól, pieprz składniki, dopraw sałatkę majonezem i dokładnie wymieszaj.

3. Sałatkę udekoruj ziołami.

Zapisuj przepisy w zakładkach i udostępniaj je znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!