Oto moje ulubione sałatki z jajkiem. Proste, pyszne przepisy. Każdy je polubi. Najlepsza to nr 2
Istnieje ogromna liczba odmian klasycznej sałatki z serem i jajkiem. Warto czasem poeksperymentować i urozmaicić tradycyjny przepis. Warto dodać do niej np. grzyby, warzywa, owoce morza – uzyskamy zupełnie nowe danie o wyjątkowym smaku.
Pyszne sałatki z jajkami
Sałatka „Kwiaty wiśni”
Dekoracja sałatki w postaci kwitnącej wiśni japońskiej nadaje wiosenny wygląd tej pysznej sałatce. Z pewnością zachwyci ona Twoich gości nie tylko smakiem ale też tym jak pięknie się prezentuje.
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g ananasów z puszki
- 200 g kukurydzy
- 4 jajka
- 50 g sera
- 3-4 łyżki majonezu
- łyżka sok z buraków (do dekoracji)
- łodygi np. pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie
1. Ugotuj jajka na twardo, a pierś z kurczaka w lekko osolonej wodzie.
2. Z ugotowanych białek jaj wykrój spiralnie okrągłe plasterki, formując z nich kilka, przyszłych wiśniowych kwiatów.
3. Pozostałe białka i żółtka drobno posiekaj i włóż do miski. Dodaj posiekaną pierś z kurczaka, kawałki ananasa, kukurydzę. Do sałatki dodaj majonez i wymieszaj.
4. Posyp sałatkę startym serem, udekoruj łodygami pietruszki i białymi kwiatkami z jaja, możesz zainspirować się zdjęciem powyżej. Za pomocą pędzelka posmaruj białka sokiem z buraków. Gotowe!
Sałatka z jajkiem i kałamarnicą
Kukurydza doskonale podkreśli smak kałamarnicy. Do tego niskokaloryczny dressing z jogurtu spodoba się miłośnikom dietetycznych potraw.
Składniki
- 3 jajka
- 500 g mrożonych kalmarów
- 150 g kukurydzy z puszki
- 100 g twardego sera
- sól do smaku
- tymianek do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
1. Kalmary włóż do wrzącej wody i gotuj 2 min. po ponownym zagotowaniu wody. Następnie wyjmij je z garnka i przelej zimną wodą.
2. Ser i ugotowane jajka pokrój w kostkę, kalmary w szerokie paski. Dodaj kukurydzę, dopraw sałatkę i wymieszaj. Podawaj posypaną tymiankiem.
Sałatka z jajkami, zielonym groszkiem i marchewką
Prostota tej sałatki sprawiają, że jest to uniwersalne danie na święta i na co dzień. Jej smak jest niewątpliwie zawsze zachwyca!
Składniki
- 1 marchewka
- 150 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 3 jajka
- 1 czerwona cebula
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- zioła do dekoracji
Przygotowanie
1. Ugotuj marchewki i jajka, a groszek blanszuj przez trzy minuty.
2. W głębokiej misce wymieszaj marchewki i jajka starte na grubej tarce, schłodzony groszek i drobno pokrojoną cebulę. Posól, pieprz składniki, dopraw sałatkę majonezem i dokładnie wymieszaj.
3. Sałatkę udekoruj ziołami.
Comments are closed.