Słodkości przygotowane na bazie tej receptury są równie puszyste i delikatne, jak te zrobione według klasycznego przepisu. Możesz wykorzystać te ciasto do różnego rodzaju wypieków, ja używam je zawsze gdy przygotowuje dla mojej rodziny nasze ukochane eklerki.
1. W rondlu o grubym dnie wymieszaj olej z wodą. Dodaj sól i zacznij podgrzewać mieszankę. Gdy woda się zagotuje, dodaj mąkę. Intensywnie mieszaj.
2. Kontynuując mieszanie ciasta, zdejmij garnek z ognia. Wbij jajka. Dobrze wymieszaj.
3. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Za pomocą szprycy cukierniczej lub łyżeczki układaj na blaszce małe porcje ciasta. Piecz w 200 stopniach przez 25-30 minut. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika podczas pieczenia! Przetnij ciastka na pół i uzupełnij wybranym nadzieniem – kremem, bitą śmietaną, dżemem itd.
Comments are closed.