Dziś proponuje Wam przepis na soczystą i aromatyczną pieczeń, przygotowywana według sprawdzonej, włoskiej receptury. Zwróć uwagę na składniki, które zawierają dużą liczbę przypraw, jeśli masz możliwość możesz je również zastąpić świeżymi ziołami!
Przez wiele lat w naszej rodzinie to danie jest przygotowywane przez moją babcię. Cieszy się powodzeniem nie tylko na uroczyste okazje, ale też właśnie na codzienne dni.
1. Pokrój cebulę w półpierścienie, a czosnek zetrzyj na drobnej tarce.
2. W małym pojemniku wymieszaj czosnek, bułkę tartą, bazylię, oregano, natkę pietruszki i sól. Dodaj surowe jajka, starty ser i wszystko wymieszaj.
3. Połóż mięso na szerokiej desce, pokrój je wzdłuż włókien. Ale nie przecinaj go do końca, w przeciwnym razie otrzymasz dwa kawałki, a nie jeden. Grubość mięsa nie powinna przekraczać 1 centymetra. Posól i popieprz wołowinę.
4. Umieść farsz na mięsie i rozłóż go równomiernie na całej powierzchni. Nie zapomnij zostawić około 2 centymetrów nie posmarowanych nadzieniem na jednej krawędzi.
5. Ostrożnie zwiń wołowinę w rolkę.
6. Zwiąż mocno rolkę sznurkiem.
7. Umieść cebulę np. w naczyniu żaroodpornym i połóż na niej mięso (szwem w dół). Polej wołowinę sokiem pomidorowym i winem. Owiń formę folią i włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz mięso przez dwie godziny.
8. Pod koniec pieczenia zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut. Smacznego!
Pamiętaj, aby podzielić się tym genialnym przepisem ze znajomymi!
Comments are closed.