Pachnące mięso i pikantne nadzienie nie pozostawi nikogo obojętnym. Nawet sąsiadka prosi o przepis

Dziś proponuje Wam przepis na soczystą i aromatyczną pieczeń, przygotowywana według sprawdzonej, włoskiej receptury. Zwróć uwagę na składniki, które zawierają dużą liczbę przypraw, jeśli masz możliwość możesz je również zastąpić świeżymi ziołami!

Przez wiele lat w naszej rodzinie to danie jest przygotowywane przez moją babcię. Cieszy się powodzeniem nie tylko na uroczyste okazje, ale też właśnie na codzienne dni.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 400 ml soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 200 g twardego sera
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

1. Pokrój cebulę w półpierścienie, a czosnek zetrzyj na drobnej tarce.

2. W małym pojemniku wymieszaj czosnek, bułkę tartą, bazylię, oregano, natkę pietruszki i sól. Dodaj surowe jajka, starty ser i wszystko wymieszaj.

3. Połóż mięso na szerokiej desce, pokrój je wzdłuż włókien. Ale nie przecinaj go do końca, w przeciwnym razie otrzymasz dwa kawałki, a nie jeden. Grubość mięsa nie powinna przekraczać 1 centymetra. Posól i popieprz wołowinę.

4. Umieść farsz na mięsie i rozłóż go równomiernie na całej powierzchni. Nie zapomnij zostawić około 2 centymetrów nie posmarowanych nadzieniem na jednej krawędzi.

5. Ostrożnie zwiń wołowinę w rolkę.

6. Zwiąż mocno rolkę sznurkiem.

7. Umieść cebulę np. w naczyniu żaroodpornym i połóż na niej mięso (szwem w dół). Polej wołowinę sokiem pomidorowym i winem. Owiń formę folią i włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz mięso przez dwie godziny.

8. Pod koniec pieczenia zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut. Smacznego!

Pamiętaj, aby podzielić się tym genialnym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!