Serowe słomki w zaledwie 10 min. O wiele lepsze niż chipsy i krakersy.

Jeśli wieczorami lubisz chrupać chipsy lub krakersy, to ten przepis jest dla Ciebie. Istnieje wiele opcji na przyrządzenie domowych przekąsek, ale znalezienie wśród nich tej najlepszej i najsmaczniejszej jest niezwykle trudne.

Proponuje Ci dlatego przygotowanie na dzisiejszy wieczór serowych słomek. Pachnące pałeczki przygotowuje się bardzo szybko i równie szybko stają się ulubioną przekąską wszystkich domowników!

Składniki

  • Cheddar 250 g
  • Mąka pszenna 200 g
  • Masło 110 g
  • Śmietana 6 łyżek
  • Rozmaryn 0,5 łyżeczki
  • Tymianek 0,5 łyżeczki
  • Mielona czerwona papryka 0,5 łyżeczki
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. Ser zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami. Następnie dodaj do niego mąkę, sól i paprykę. Za pomocą miksera wymieszaj składniki na jednorodną masę. Zamiast cheddaru możesz użyć dowolnego innego twardego sera.

2. Dodaj miękkie masło, śmietanę i zagnieć elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.

3. Rozwałkuj ciasto za pomocą wałka i pokrój w cienkie paski. Umieść słomki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i piecz około 10 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku.

Podawaj serową przekąskę do stołu, schłodzoną, z ulubionym sosem i napojami. Słomkę można również wykorzystać do dekoracji kremowych zup lub jako składnik sałatek. Gotuj z przyjemnością i dziel się ciekawymi przepisami ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!