Szybka chrupiąca słodka cebulka zaskoczyła mnie smakiem. Marynowane w zaledwie 20 minut.

Cebulę w surowej postaci dodaje się do wielu potraw. Ostry smak i ostry zapach tego pikantnego warzywa, sprawa, że nie każdy je lubi.

Oczywiście słodka cebula z lekką goryczką nadaje potrawą pysznego smaku i aromatu, ale co jeśli kupisz zbyt gorzką odmianę?

Istnieje prosty i sprawdzony sposób marynowania cebuli przed dodaniem jej do dania głównego. Po tym zabiegu cebula może być nawet jedzona jako osobna przekąska odpowiednia do mięsa, gotowanych warzyw czy po prostu do chleba. Pachnąca, chrupiąca i słodkawa cebula zmieni Twoje nastawienie do tego warzywa.

Czerwoną i białą cebule należy marynować oddzielnie.

Marynowana cebula

Składniki

  • Cebula 3 sztuki
  • Woda 1 szklanka ( przegotowana i ostudzona )
  • Ocet 4 łyżki
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w pierścienie lub półpierścienie.
  2. Wymieszaj wodę, ocet, sól i cukier.
  3. Zalać cebulę marynatą i odstawić na 20 minut.
  4. Odcedzić marynatę – cebula jest gotowa do spożycia. Proste, prawda?

 Pamiętaj, aby zapisać ten przepis i podzielić się nim z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!