Japońska magia. Filet przygotowany według tego przepisu rozpływa się w ustach

Pewnie znasz wiele przepisów na dania z piersi kurczaka, niestety często mięso wychodzi zbyt twarde lub suche. Przedstawię Ci dziś sposób na przyrządzenie jej w taki sposób, aby po prostu rozpływała się w ustach.

Nie wierzysz? Spróbuj ugotować pierś z kurczaka szybko i smacznie.

SKŁADNIKI

  • 1 l wody
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ulubione przyprawy oprócz soli

PRZYGOTOWANIE

Najważniejsza w tym przepisie jest technika gotowania, chociaż składniki są równie ważne. Każdy z sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Przede wszystkim natrzyj filet z kurczaka przyprawami i odstaw na pół godziny.

zdjęcia piersi z kurczaka

Następnie smaż pierś na rozgrzanej suchej patelni, aby mięso zbrązowiało. Nie trzeba jej smażyć przez długi czas, wystarczy jedna minuta z każdej strony.

dania z piersi kurczaka

Następnie w rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy, wino i cukier. Doprowadź do wrzenia i dorzuć pierś. Następnie ponownie zagotuj mieszankę na największym ogniu i natychmiast wyłącz.

białko z piersi kurczaka

Gotowanie fileta nie jest konieczne. Nie bój się, że pierś będzie surowa, uwierz, że będzie soczysta i delikatna.

dieta pierś z kurczaka

Następnie przykryj patelnię pokrywką i włóż do lodówki. Piersi będą soczyste i delikatne, jeśli po obróbce cieplnej szybko ostygną.

pierś z kurczaka i sos sojowy

Dostałem ten japoński przepis przez przypadek, ale, szczerze mówiąc, natychmiast zdobył moje serce. Nigdy wcześniej nie próbowałam tak delikatnej, soczystej i smacznej piersi. Wypróbuj, nie pożałujesz!

Podoba Ci się przepis? Udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!