Dziś chce podzielić się z Wami przepisami na mojej ulubione sosy. Szybkie w przygotowaniu, idealne do sałatek mięsa, grilla. Różnorodne, kolorowe a co najważniejsze smaczne!
Sos serowo-czosnkowy
Składniki
- 200 g śmietany
- 50 g sera
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
Przygotowanie
Posiekaj koperek, drobno zetrzyj ser i czosnek przeciśnij przez praskę. Teraz połącz te produkty ze śmietaną. Dodaj sól do smaku. Gotowe!
Sos z grzybami
Składniki
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 120 ml wody
- 200 g śmietany
- sól do smaku
Przygotowanie
Drobno posiekaj cebulę i grzyby. Podsmaż cebulę na oleju słonecznikowym, aż będzie miękka. Dodaj grzyby i smaż na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej wodę i duś przez kolejne 5 minut.
Zdejmij pokrywkę i gotuj, aż ciecz wyparuje. Wymieszaj pieczarki z cebulą i ze śmietaną. Dodaj sól do smaku. Aby sos grzybowy był gładki, wymieszaj go w blenderze.
Sos z kiszonymi ogórkami
Składniki
- 200 g śmietany
- 2 ząbek czosnku
- 1 ogórek kiszony
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie
Drobno zetrzyj ogórka, przeciśnij czosnek przez prasę, posiekaj zioła. Wymieszaj przygotowane produkty ze śmietaną – sos z kiszonym ogórkiem jest gotowy.
Sos musztardowo-cytrynowy
Składniki
- 200 g śmietany
- 1 pęczek koperku
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól do smaku
Przygotowanie
Posiekaj zioła. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, kwaśną śmietaną, musztardą, solą i oliwą z oliwek.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 200 ml śmietany
- 40 ml wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię, usmaż mąkę aż się zarumieni. Wlej 10 ml wody i kwaśną śmietanę, wymieszaj do uzyskania gładkości. Drobno posiekaj cebulę, usmaż na złoto. Dodaj koncentrat pomidorowy i pozostałą wodę. Połącz obie masy, dodaj sól do smaku.
Comments are closed.