Jabłkowa rozkosz z 3 różnych warstw: pulchna, słodka i delikatna. Kocham smak tego ciasta.

Nic nam tak nie smakuje na deser jak domowe ciasto. Dlatego dziś mam dla Was przepis na wspaniały wypiek, które gości w mojej rodzinie od pokoleń.

Niesamowite ciasto, które przygotowuje się w zaledwie 40 minut a składa się z aż 3 warstw. Nie trafiłam nigdy na lepszy przepis na wykonanie tego pysznego deseru.

Składniki:

  • 460 g mąki pszennej
  • 130 ml oleju słonecznikowego
  • Jajka 4 sztuki
  • Cukier 180 g
  • Jabłka 2 sztuki
  • Dżem 150 g
  • Kasza manna 2 łyżki
  • Kakao 2 łyżki
  • Kefir 50 ml
  • Soda 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • Skrobia 1 łyżka
  • Wanilia do smaku

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto, wymieszaj 400 g mąki z olejem roślinnym. Następnie dodaj 120 g cukru, wanilię, żółtka, kefir i sodę oczyszczoną wymieszaną z octem. Ugnieć ze wszystkich składników elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni.

idealne ciasto kruche

Obierz jabłka i zetrzyj na grubej tarce. Podsmaż je na głębokiej patelni aż płyn wyparuje.

nadzienie jabłkowe

Ulubiony dżem ( ja wybieram porzeczkowy) wymieszaj z kaszą manną i skrobią, a następnie dodaj do jabłek i gotuj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

dżem jabłkowy

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ostrożnie dodaj kakao i 60 g mąki. Dokładnie wymieszaj masę, aż stanie się jednolita.

bita bielona kakao

Podziel ciasto na 2 części w stosunku 1: 2. Rozwałkuj większą część i połóż na dnie naczynia do pieczenia. Na górę połóż nadzienie jabłkowe i dżemem, a następnie ubite białka.

Delikatnie wypoziomuj je łyżką lub łopatką. Zetrzyj pozostałe ciasto na tarce i posyp górę ciasta.

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 40 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!