Najlepsze przepisy na młode ziemniaczki. Jeszcze tak przyrządzonych nie jadłaś. Wychodzą przepysznie.

Każdy bez wyjątku kocha ziemniaki, szczególnie młode…ale jak je przyrządzić, żeby podkreślić ich pyszny smak?

Zdradzę Ci dziś moje ulubione przepisy, dzięki którym na pozór zwykły codzienny obiad zamienisz w prawdziwe dzieło kulinarne!

Z włoskimi ziołami

jak gotować nowe ziemniaki z ziołami

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki włoskich ziół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki. Jeśli są duże, pokrój je na kilka części.
  2. Posyp je solą i włoskimi ziołami. Wlej oliwę. Wszystko dobrze wymieszaj i włóż do naczynia do pieczenia.
  3. Włóż do piekarnika na 35–40 minut rozgrzanego do 220 ° C.

Z cebulą

jak gotować nowe ziemniaki z cebulą

Składniki

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 pęczka ziół
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

    1. Umyj ziemniaki.
    2. Gotuj je w osolonej wodzie przez 8 minut po zagotowaniu. Wylej wodę.
    3. Na patelni rozgrzej masło i olej słonecznikowy. Przenieś ziemniaki na patelnię. Smaż na złoty kolor.
    4. Osobno podsmaż posiekany czosnek i cebulę pokrojoną na półpierścienie. Wymieszaj z ziemniakami i smaż przez kolejne 5 minut. Posyp posiekanymi ziołami.

Z papryką i serem

jak gotować młode ziemniaki z serem

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 100 g twardego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 pęczka ziół

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój je na duże kawałki. Zalej je zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Odcedź. Dodaj sól, paprykę i pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej słonecznikowy. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, przenieś na nią ziemniaki i posyp tartym serem.

Piecz przez 30 minut w 200 ° C Przed podaniem posyp młode ziemniaki posiekanymi ziołami.

Który przepis przypadł Ci do gustu? Wypróbuj go i podziel się swoją opinią z nami!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!