Kalafior można nazwać królem warzyw. Jest idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Możesz jeść kalafiora w dużych ilościach i nie bać się, że przybierzesz na wadze. Ten cenny produkt dietetyczny ma również niepowtarzalny smak.
Najłatwiej jest usmażyć kalafior w cieście lub dodać go do zupy.Ja natomiast chętnie podzielę się z Tobą przepisem na zapiekany kalafior. Uwierz mi, to danie przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie!
Podziel kalafior na kwiatostany. Włóż go do gotującej się, osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, gotuj kalafior przez 3-4 minuty.
Odcedź kalafior. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, włóż warzywo.
W misce ubij jajko ze śmietaną, dodaj czosnek, koperek, sól i pieprz.
Gotowym sosem polej kalafiora i obficie posyp startym serem. Piecz w piekarniku przez 15 minut, aż potrawa się zarumieni. Posyp przed podaniem posiekanym koperkiem. Smacznego!
Jak widać, przygotowanie takiej zapiekanki nie zajmuje dużo czasu! Kalafior do tego dania można wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony.
Next Post
Comments are closed.