Nie kupuję go w sklepie. Przygotowuję orzeźwiający napój z domowej roboty zaczynu.

Co może być lepszego w upalne dni niż zimny, orzeźwiający kwas chlebowy z chleba żytniego

Ten boski napój jest kochany przez dorosłych i dzieci, ale niewielu decyduje się na przygotowanie go w domu. A wielka szkoda, przecież domowy napój jest wielokrotnie lepszy niż sklepowy!

chleb kwas chlebowy w domu

Dziś powiem Ci jak przygotować ten pyszny napoju z delikatną pianką i bąbelkami.

Napój żytni jest bardzo przydatnym produktem. Ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy i stan układu sercowo-naczyniowego. Odżywia i gasi pragnienie. Przepis na kwas chlebowy jest bardzo prosty. Przekonaj się sam.

chleb kwas chlebowy

Musisz przygotować go tylko w naczyniach, które nie są podatne na utlenianie. Może to być emaliowana miska lub garnuszek ze stali nierdzewnej albo np. trzylitrowy szklany słoik.

SKŁADNIKI

  • 300 g chleba żytniego
  • 3-4 litry wody
  • 10–15 łyżki cukru
  • 2 łyżki rodzynek

PRZYGOTOWANIE

Chleb pokrój na kawałki i wysusz w piekarniku, aż do uzyskania złotego koloru. Pilnuj, żeby grzanki nie spaliły się, w przeciwnym razie kwas chlebowy będzie gorzki.

chleb Kwas Chlebowy Żyto

Umieść ochłodzone sucharki w pojemniku, w którym przygotujesz kwas chlebowy.

Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Ostudź mieszaninę i zalej krakersy. Dodaj rodzynki.

jak zrobić chleb kwas chlebowy

Przykryj pojemnik bawełnianą serwetką lub gazą i pozostaw do fermentacji. Po 24 godzinach krakersy zaczną pienić się i podnosić. Jeśli tak się nie stanie, oznacza to, że chleb nie był bardzo dobrej jakości, trzeba będzie dodać do mieszanki drożdże.

Napar będzie gotowy za 2–4 ​​dni.

przepis chlebowy kwas chlebowy

Gotowy zakwas przelać przez gazę złożoną na 3 warstwy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!