Czy wiesz, że jabłka zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości nawet po obróbce cieplnej?
Pieczone jabłka są trawione znacznie lepiej niż świeże, normalizują metabolizm węglowodanów, wzmacniają układ odpornościowy, eliminują toksyny i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.
Zawarte w jabłkach pektyny pomagają poprawić trawienie, dlatego też dietetyczne danie jabłkowe jest idealne dla wszystkich, którzy prowadzą zdrowy tryb życia i pilnują swojej szczupłej sylwetki.
Jak upiec jabłka w piekarniku
Dlatego właśnie dziś proponuje Ci moje najlepsze i sprawdzone przepisy na obłędnie pyszne jabłka pieczone w piekarniku.
Pomogą ci poprawić zdrowie i zachwycą Twoich domowników słodkim i delikatnym smakiem.
Pieczone jabłka z serem
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 200 g twarogu
- 50 g cukru
- 50 g rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- wanilia lub cynamon do smaku
- masło do smarowania naczynia do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Umyj jabłka, usuń rdzeń.
Wymieszaj twaróg z jajkiem, cukrem, rodzynkami, wanilią i kaszą manną.
Jabłka nadziej tą masą i włóż do naczynia do pieczenia, wcześniej posmarowanego masłem.
Piecz w 180 stopniach przez 30 minut lub do miękkości.
Podawaj ze śmietaną lub cukrem pudrem.
Pieczone jabłka z orzechami
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 50 g rodzynek
- 2 figi
- 2 daktyle
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- miód do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zalej rodzynki i figi ciepłą wodą i odstaw na bok, osusz i pokrój je w plasterki.
Zmiel orzechy i daktyle, wymieszaj z rodzynkami, figami i cynamonem.
Usuń rdzenie z jabłek i dźgnij je zapałką, aby skórka nie pękła podczas pieczenia.
Jabłka nadziej farszem. Owiń każdy w folię, pozostawiając mały otwór na górze. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem polej pieczone jabłka miodem.
Smacznego!
Pieczone jabłka w sosie waniliowym
SKŁADNIKI
- 4 jabłka
- 2 łyżki tartego imbiru
- 4 łyżki miodu
- 25 g masła
- 4 łyżki białego wina
- 300 g śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy do smaku
PRZYGOTOWANIE
Umieść śmietankę w rondlu, dodaj cukier waniliowy, rozgrzej, aż pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij z ognia.
Wymieszaj żółtka z cukrem i stopniowo dodawaj je do śmietany. Gotuj ponownie sos, aż będzie lekko gęsty.
Usuń rdzenie z jabłek, włóż 1/2 łyżeczki imbiru, łyżkę miodu i kawałek masła do każdego.
Umieść jabłka w głębokiej formie, zalej jabłka winem i włóż na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Podawaj z przygotowanym wcześniej sosem waniliowym.
Comments are closed.