Ten przepis jest wybawieniem dla tych, którym brakuje cierpliwości, aby czekać 2-3 dni, zanim ogórki będą w pełni gotowe. Tylko 4 godziny i klasyczne chrupiące ogórki są gotowe do spożycia!
Mocz małe ogórki przez pół godziny w zimnej wodzie.
Odcedź i odetnij końcówki. Ułóż ogórki w plastikowej torbie lub plastikowym pojemniku. Nie dodawaj wody! Pokrój obrany czosnek na cienkie plasterki, posiekaj koperek, rozgnieć pieprz i dodaj do ogórków. Posól i posyp cukrem.
Zawiąż torbę lub zamknij pojemnik i dobrze nim potrząsaj przez 2-3 minuty, aby wymieszać całą zawartość.
Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej przez 60 minut. Potrząsaj pojemnikiem od czasu do czasu, aby warzywa były równomiernie osolone. Godzinę później ogórki można już zjeść, ale dla jeszcze lepszego smaku umieść je w lodówce na kolejne 3 godziny.
Ogórki przygotowane w ten sposób powinny być zjedzone w miarę szybko, w przeciwnym razie staną się bardzo słone. Wypróbuj ten szybki sposób, aby przygotować małosolne ogórki i cieszyć się chrupiącym smakiem każdego dnia.Zapisz przepis i podziel się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.