Gryka jest częstym gościem w mojej kuchni, ponieważ jest ona nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, ale także zaskakująco wszechstronna.
A dla tych, którzy nie lubią smaku gryki, ale w jakiś sposób chcą dodać ją do swojej diety, zdecydowanie zalecamy ten przepis na pyszne kotlety gryczane!
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie gryki do miękkości.
Podczas gotowania gryki obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aby stała się miękka. Odstaw na bok niech trochę ostygnie.
Zetrzyj ser. Połącz w głębokiej misce grykę, cebulę, ser. Dodaj sól, ulubione przyprawy do smaku i jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Następnie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Uformuj małe kotleciki z masy, obtocz je w mące.
Usmaż kotleciki na patelni, aż się zarumienią. Pachnące i bardzo zdrowe danie gryczane jest gotowe!
Comments are closed.