Dziś zachęcam Cię do przygotowania na zimowe dni sałatkę z bakłażana w stylu tatarskim. Dzięki temu przepisowi będziesz mogła się cieszyć wraz z rodziną smakiem przepysznych warzyw również zimą.
Z ilości składników przedstawionych w przepisie wyjdzie około 11 słoików o pojemności 0,65 litra.
Pokrój pomidory w plastry i umieść w dużej misce.
Dodaj sól, cukier i olej roślinny. Dobrze wymieszaj wszystko. Zostaw na chwilę pomidory, aby puściły sok.
Czosnek i ostrą paprykę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa . Pokrój paprykę w paski i bakłażany w małe kawałki.
Połóż miskę ( lub duży garnek) z pomidorami na ogniu i, mieszając od czasu do czasu, zagotuj. Potem gotuj je jeszcze dwie minuty.
Do pomidorów dodaj paprykę, czosnek, ostrą paprykę i bakłażany.
Wymieszaj i zagotuj. Warzywa puszczą soki i powinno starczyć wody, ale jeśli tuż przed końcem gotowania poziom wody jest nadal poniżej poziomu warzyw, dodaj szklankę przegotowanej wody.
Po rozpoczęciu wrzenia gotuj sałatkę przez 30–40 minut. Warzywa powinny być całkowicie ugotowane.
Na koniec zalej octem sałatkę z bakłażana, dobrze wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia.
Gorąca sałatka rozłóż do wcześniej przygotowanych wysterylizowanych słoików. Hermetycznie zamknij je pokrywkami. Odwróć słoiki, przykryj ręcznikiem i odstaw na kilka godzin. Gotowe!
Comments are closed.