A dziś powiem Ci, jak zrobić pyszne kotlety z cukinii. Przygotowuje się je bardzo szybko co jest ich ogromną zaletą, oczywiście wraz z obłędnym i delikatnym smakiem! Idealnie sprawdzą się w okresie letnim gdy nie mamy ochoty jeść na obiad tłustych i ciężkich potraw. Można je serwować także na ciepłą kolację.
Przede wszystkim obierz skórkę z cukinii i wydrąż nasiona, odkrój łodygę.
Obraną cukinia zetrzyj na drobnej tarce, posól. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
W międzyczasie zmiel chleb w blenderze na okruchy. Możesz też po prostu pokruszyć chleb rękami.
Przepuść czosnek przez praskę.
Wyciśnij dokładnie sok z cukinii.
Do miąższu cukinii dodaj zmielony chleb, czosnek i jajka. Popieprz i dokładnie wymieszaj.
Z uzyskanej masy uformuj placki i smaż je na dobrze ogrzanej patelni w dużej ilości oleju, aż staną się złotobrązowe. Smacznego!
Comments are closed.