Pokrój marchewki, cebulę w półpierścienie, pomidory w plasterki, wołowinę w kostkę o boku 3-4 centymetrów.
Rozgrzej olej na patelni lub w garnku o grubym dnie. Włóż do niego mięso i smaż do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
Dodaj cebulę i smaż.
Następnie dołóż marchewkę do i poczekaj, aż stanie się miękka.
Dodaj pomidory. Smaż kolejne 5 minut, ciągle mieszając. Posól i popieprz, dodaj wszystkie przyprawy oprócz czosnku.
Przykryj pokrywką i duś potrawę, mieszając od czasu do czasu przez około godzinę. Jeśli sos z warzyw odparuje i mięso zacznie się palić – dodaj wodę.
Do naczynia dodaj makaron, jeśli to konieczne, dolej wrzącej wody. Ciecz powinna zakrywać makaron do połowy.
Przykryj garnek pokrywką, ustaw średni ogień i gotuj do momentu aż makaron będzie miękki. Tuż przed końcem gotowania dodaj do dania przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
To wszystko, makaron z mięsem w tatarskim jest gotowy.
Comments are closed.