Przepis na szybki dżem bez chemii. Słoiki rzędami stopniowo wypełniają półki w mojej spiżarni

Truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny to moje ulubione owoce na dżemy! Słoiki rzędami stopniowo wypełniają półki w mojej spiżarni.

W naszej szalonej epoce stałego braku czasu przepisy babć i matek, gdzie dżem jest przygotowywany przez długi czas i w kilku etapach, po prostu są mało przydatne.

Dlatego spieszę Ci na pomoc z moim szybkim w przygotowaniu i sprawdzonym przepisem!

praca domowa

Przepis na szybki dżem.

Dla przepisu poniżej maliny, porzeczki, truskawki czy wiśnie będą idealne.

pięć minut zacięcia

SKŁADNIKI

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Dojrzałe wiśnie umyj i usuń pestki. Zasyp je cukrem i pozostaw na noc w lodówce.

praca domowa

praca domowa

Rano kładziemy garnek z wiśniami na małym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotuj aż owoce będą miękkie, następnie dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.

praca domowa

Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zakręć pokrywką. Dla mnie najwygodniejszym sposobem jest użycie słoików 250 ml.

Najlepiej podczas gdy dżem się gotuje pokrywki wyparz, a słoiki możesz wysterylizować np. w kuchence mikrofalowej.

praca domowa

Zamknięte słoiki z dżemem obróć się do góry nogami i zawiń w koc na kilka godzin oby ostygły. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!