W naszej szalonej epoce stałego braku czasu przepisy babć i matek, gdzie dżem jest przygotowywany przez długi czas i w kilku etapach, po prostu są mało przydatne.
Dlatego spieszę Ci na pomoc z moim szybkim w przygotowaniu i sprawdzonym przepisem!
Dla przepisu poniżej maliny, porzeczki, truskawki czy wiśnie będą idealne.
Dojrzałe wiśnie umyj i usuń pestki. Zasyp je cukrem i pozostaw na noc w lodówce.
Rano kładziemy garnek z wiśniami na małym ogniu i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotuj aż owoce będą miękkie, następnie dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zakręć pokrywką. Dla mnie najwygodniejszym sposobem jest użycie słoików 250 ml.
Najlepiej podczas gdy dżem się gotuje pokrywki wyparz, a słoiki możesz wysterylizować np. w kuchence mikrofalowej.
Comments are closed.