Słodki, pachnący i doskonały dodatek do wszystkiego. Tajemnicą tego dżemu jest jeden składnik…
Klasyczny dżem malinowy jest idealny w zimnej porze roku. Słodki, pachnący i doskonały dodatek do wszystkiego. Możesz zrobić z nim gorącą herbatę, ciasto, naleśniki lub po prostu posmarować nim chleb. Zawsze pyszne opcja na wyciągnięcie ręki!
Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić ten uwielbiany przez wiele osób przysmak o niezwykłym smaku. Tajemnicą tego dżemu jest banan! Smak dżemu dzięki niemu jest na prawdę niesamowity – jak guma owocowa!
Dżem malinowy z bananem możesz przechowywać przez długi czas. Może być zrobiony nawet z mrożonych malin. Banany są bogate w potas, magnez, witaminę C, żelazo, witaminę E i oczywiście serotoninę – hormon szczęścia . Przygotowanie więc tego dżemu jest po prostu koniecznością!
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych malin
- 250 g pulpy bananowej
- 800 g cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
Jeśli chcesz zrobić dżem z mrożonych malin, rozmroź je w temperaturze pokojowej i przed gotowaniem odlej nadmiar płynu. Jeśli malina nie ma wyrazistego smaku, to na koniec gotowania dodaj trochę wanilii i 30 ml brandy (na 1 kg owoców).
PRZYGOTOWANIE
Włóż maliny do rondla o grubym dnie. Zrób z nich puree za pomocą blendera.
Banany drobno posiekaj ( w pół pierścienie lub ćwiartki) i dodaj do garnka
Następnie dodaj cukier i kwasek cytrynowy. Dobrze wymieszaj i ustaw garnek na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszaj, aby zawartość się ie przypaliła.
Gdy dżem zacznie wrzeć gotuj go przez kolejne 10–20 minut, mieszaj od czasu do czasu i usuwaj powstałą pianę. Jeśli chcesz otrzymać gęstszy dżem, gotuj go przez 30–40 minut lub dodaj pektynę do dżemu (12–15 g na 1 kg przecieru owocowego).
Bez wyjmowania garnka z ognia wlej dżem do suchych wysterylizowanych słoików i zakręć je pokrywką. Obróć przygotowany dżem do góry nogami, przykryj ciepłym kocem, poczekaj aż całkowicie ostygnie. Przechowuj słoiki w chłodnym miejscu.
Comments are closed.