Zdradzam tajemnicę idealnego połączenia wołowiny z warzywami i ziołami. Nikt się jej nie oprze.
Kaukaska kuchnia słynie z przepisów mięsnych. Jednym z nich jest ormiański Khashlama, której tajemnicą jest idealne połączenie mięsa z warzywami i ziołami.
Istnieje wiele opcji tego wyśmienitego dania, nawet wśród ormiańskich gospodyń domowych nie ma jednego przepisu.
Każdy przyrządza je według własnych upodobań smakowych, co daje wiele możliwości aby cieszyć się jego różnym smakiem za każdym razem.
Jednak ogólna zasada gotowania tej niezwykle smacznej potrawy jest zawsze taka sama: pokrojone mięso i warzywa układane są warstwami w rondlu o grubym dnie, a następnie duszone we własnym soku.
W procesie gotowania mięso staje się delikatne, a bulion nasączany jest sokiem ze świeżych warzyw, ziół i przypraw.
Cebula i słodka papryka są zawsze częścią przepisu. Marchewki są również często dodawane, trochę rzadziej – bakłażany i ziemniaki. Pomidory dodaje się zamiast sosu, nadają gotowemu daniu soczysty i przyjemny smak.
A oto mój sprawdzony i ulubiony za razem przepis!
SKŁADNIKI:
- 1 kg wołowiny
- 500 g pomidorów
- 500 g cebuli
- 500 g papryki
- 300 g marchewki
- ziemniaki według uznania
- 20 g świeżego koperku
- 20 g świeżej bazylii
- 50 g świeżej pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i przyprawy do mięsa do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój mięso na duże kawałki. Posyp solą i ulubionymi przyprawami, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
Cebulę pokrój w półpierścienie, a paprykę w paski. Marchew natomiast w talarki.
Umyj pomidory. Wykonaj na nich poprzeczne nacięcia ostrym nożem, po przeciwnej stronie gdzie znajdował się ogonek. Zanurz pomidory we wrzącej wodzie i sparz je przez 2 minuty.
Wyjmij warzywa z wrzącej wody i umieść je teraz w zimnej wodzie na kilka minut – po tym czasie usuń z nich ze skórkę.
Obrane pomidory pokrój na bardzo małe kawałki. Możesz użyć też krojonych pomidorów z puszki, upraszcza to zadanie.
Umyj zioła i podziel na dwie części. Jeden pęczek odłóż na razie na bok.
Pozostałe zioła drobno posiekaj.
Pokrój czosnek na małe kawałki i wymieszaj go z posiekanymi ziołami.
Połóż mięso na dnie kotła. Na nim ułóż warstwę cebuli i warstwę pomidorów, a następnie warstwę papryki i kolejno marchwi.
Na wierzch ułóż wcześniej odłożone zioła i przykryj garnek przykrywką.
Gotuj danie na małym ogniu przez 2,5 godziny.
Pół godziny przed końcem gotowania dodaj do kotła posiekane zioła z czosnkiem. Ormiańska wołowina Khashlama jest gotowa!
Comments are closed.