Zwykle te ciasto przygotowuje się ze śmietany, ale możesz zamienić ją również na mleko skondensowane.
Nie zapomnij, że wiśnie powinny być bez pestek. Najtrudniejszą rzeczą w tym przepisie jest czekanie, aż będziesz mógł skosztować tego nieprzyzwoicie pysznego deseru!
Wymieszaj mąkę z masłem (200 g) i śmietaną (250 ml). Dodaj cukier waniliowy. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na pół godziny.
Podziel ciasto na około 10 równych części.
Każdą część rozwałkuj, ułóż wzdłuż dłuższego boku wiśnie i zwiń w rulon i zabezpiecz końce. Poprzebijaj rurki w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciastka przez 10 minut.
Ubij 600 ml tłustej śmietany z cukrem pudrem, dodaj 300 g miękkiego masła i soku z cytryny.
Umieść schłodzone rurki z wiśniami na talerzu do serwowania rzędami, zaczynając od 4 rurek, potem 3, 2 i na końcu 1. Posmaruj każdy rząd przygotowanym kremem.
Gotowe ciasto przykryj grubą warstwą kremu i udekoruj według uznania. Włóż ciasto na noc do lodówki. Smacznego! Gratulacje!
Comments are closed.