„Leniwa” lasagne jest przygotowywana szybko i z minimalnego zestawu produktów, co ciekawe od standardowej wersji tego dania różni się przede wszystkim tym, że jest przygotowywana na bazie placków tortilli!
Cieszę się, że mogę podzielić się z Tobą tym przepisem. Ostrzegam: ta lasagne jest niebezpieczna, ponieważ nie możesz się od niej oderwać, dopóki nie zjesz wszystkiego!
SKŁADNIKI:
- 3 placki tortilli
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 g twardego sera
- sól, pieprz, zioła, gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Usmaż mięso mielone na patelni na oleju roślinnym przez krótki czas, około 4 minut. Następnie je posól i pieprz. Umieść gotowy farsz z sokiem na talerzu, aby ostygł.
Pokrój cebulę i pomidory w małą kostkę i usmaż na tej samej patelni. Na koniec dodaj trochę ziół. Umieść gotowe warzywa na talerzu.
Aby zrobić sos beszamelowy, wlej mleko do rondla, dodaj przesianą przez sito mąkę. Zagotuj sos, ciągle mieszając. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Po podgrzaniu sos powinien zgęstnieć.
Umieść jeden placek tortilli w natłuszczonej blasze do pieczenia. Rozłóż część mięsa mielonego w formie ale niezbyt grubo.Możesz przyciąć arkusze dokładnie w takim kształcie jak blacha.
Ale ponieważ jest to naprawdę leniwa lasagne, po prostu zawiń każdą warstwę na górę nadzienia.
Na to dodaj 3-4 łyżki sosu beszamelowego i trochę tartego sera. Przykryj warstwę kolejnym plackiem tortilli.
Kolejna warstwa to smażone warzywa i kolejna tortilla. Kolejno mięso, ser i sos. Takich warstw możesz zrobić dużo, aż skończy się nadzienie. Mi wystarczyło na 3 warstwy.
Wylej pozostały sos na ostatnią warstwę, równomiernie rozprowadź po powierzchni i posyp startym serem. Następnie włóż lasagne do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Poczekaj chwilę, aż lasagne ostygnie i pokrój na kawałki. Smacznego!
Możesz zmieniać kompozycję według własnego uznania, na przykład wymienić farsz na grzybowy. Mam nadzieję, że taka prosta receptura zainspirowała cię do przygotowania tego wyśmienitego dania .
Comments are closed.