Miękkie i soczyste danie mięsne „Akordeon”. Przepis, który z pewnością będzie Twoim popisowym daniem

„Akordeon” wygląda tak apetycznie i oryginalnie, ze warto podawać je nawet na świąteczny stół albo uroczystą kolację z bliskim. Mimo to przygotowuje się jej wbrew pozorom dość łatwo.

Ważne jest, aby dobrze obliczyć czas przed podaniem, ponieważ mięso wymaga długiego marynowania. Ale warto poczekać, gwarantuje !

Możesz upiec pieczarki z mięsem w folii lub usmażyć je osobno, ale musisz dodać koniecznie pomidory do farszu: mięso stanie się wtedy soczyste i miękkie. Świetny sposób na pieczenie polędwicy wieprzowej !

Mięso „Akordeon”

Składniki

  • Wieprzowina 1 kg
  • Pomidory 2 sztuki
  • Twardy ser 200 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Musztarda 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Pieczarki 200 g

Przygotowanie:

Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy, musztardę i masło.

Mięso pokrój w poprzeczne plastry, nie przecinając ich do końca na około pół centymetra. Natrzyj mięso przygotowaną marynatą, włóż do lodówki na 10 godzin.

Pokrój w plastry pomidory, ser, grzyby, posiekaj czosnek. Włóż te składniki równomiernie do nacięć w mięsie.

Owiń mięso w folię i piecz w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.

Można podawać tak przyrządzone mięso z dowolnymi dodatkami: ziemniaki, ryż, dobrze pasuje też do cukinii. Zachwyć swoich gości królewskim daniem i podziel się przepisem z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!