Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne tureckie bakłażany. Smaczne warzywa w połączeniu z aromatycznym mięsem – co może być lepszego?
Przepis ten przyda się na zwykłą, codzienną kolację lub na spotkanie ze znajomymi przy lampce wina …
Umyj bakłażany. Następnie pokrój je w grube talarki.
Posól i odstaw na 20 minut, aby puściły sok. Następnie osusz je papierowym ręcznikiem.
Drobno posiekaj cebulę i dodaj połowę do mielonego mięsa. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
Następnie musisz przygotować sos. W tym celu usmaż pozostałą cebule na patelni (około 3 minuty).
Zrób na pomidorach nacięcie, zalej je wrzątkiem i usuń skórkę.
Następnie pokrój w kostkę obrane pomidory i paprykę. Dodaj je na patelnię do cebuli i smaż na wolnym ogniu przez około 7 minut. Kolejno dodaj sok pomidorowy, sól, pieprz i zagotuj masę.
Do sosu dodaj miętę, oregano, posiekaną natkę pietruszki i duś przez kolejne 3 minuty.
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem, umieść w niej krążki bakłażana i mielone mięso na przemian. Zalej danie całym sosem.
Włóż formę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 45 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika, posyp posiekanym szczypiorkiem i czosnkiem.
Comments are closed.