450 g mięsa, 3 ziemniaki, ciasto drożdżowe… i te pyszne bułeczki z mięsnym nadzieniem lądują na Twoim stole

Długo szukałam jakiegoś nowego, niezwykłego przepisu, aby zaskoczyć moich krewnych czymś smacznym, aż natknęłam się na belyashi z ziemniakami.

Dzisiaj zdradzę Ci ten genialny przepis na tą obłędnie smaczną, sycącą przekąskę z piekarnika!

SKŁADNIKI:

  • mrożone ciasto drożdżowe
  • 450 g wieprzowiny
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 jajka
  • 3 duże cebule
  • sól
  • zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zacznij od nadzienia. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, poczekaj, aż ostygną i je obierz. Umyj mięso, pokrój na kawałki. Obierz i posiekaj cebulę.

Zmiel wszystkie składniki przez maszynkę do mielenia mięsa, wymieszaj farsz, wbij do niego 1 jajko i dodaj sól i pieprz, wymieszaj jakbyś wyrabiała ciasto.

Gotowe ciasto drożdżowe podziel na identyczne kawałki, najlepiej za pomocą szklanki wykrój z niego kółka, ułóż farsz na każdym placuszku.

jak przygotować belyashi z gotowym ciastem

Zawiń brzegi ciasta ku górze, pozostawiając mały otwór po środku.

Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i połóż na niej belyashi. Roztrzep drugie jajko w oddzielnej misce i posmaruj nim przekąski.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz danie przez 35-40 minut.

Podoba Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi w mediach społecznościowych!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!