Bigos z młodej kapusty

Od dawna w lodówce czekała na mnie młoda kapusta – czekała na gołąbki. Dodatkowo w zamrażalniku czekała kiełbasa z wędzenia i grzyby z zeszłego roku. No i tak oto wszystko doczekało się niezłego bigosu.

Wyszło wyśmienicie, a jak sami wiecie im więcej razy bigos grzejemy, tym jest lepszy 🙂

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 200 g kapusty kiszonej (najlepiej też młoda)
  • 4 laski kiełbasy – u nas nasza wędzonka
  • grzyby – mogą być mrożone jak u mnie, ale mogą być np pieczarki
  • 1 duża cebula
  • koncentrat pomidorowy/keczup/świeże pomidory – w zależności co posiadamy
  • sól i pieprz do smaku


fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku, w którym będziemy robić bigos
  • kapustę siekamy w zależności jakie chcemy mieć kawałki kapuchy – ja takiej młodej lubię mieć troszkę większe 🙂
  • dodajemy do cebuli i zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła kapustę
  • gotujemy do miękkości
  • następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną
  • kiełbasę kroimy w kostkę lub ćwiartki – wędzonej nie podsmażałam – dodajemy do kapuchy
  • dodajemy pomidory (w takiej postaci w jakiej wybraliśmy) i grzyby
  • doprawiamy do smaku
  • gotujemy na wolnym ogniu aż wszystkie składniki oddają swój aromat 🙂  – tak tak brzmi cudnie ale tak ma być 😉

Zajadamy się 🙂
Można tylko z chlebem, można też z ziemniakami – już od nas zależy jak zniknie z lodówki 😉

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!