Błyskawiczna zupa z kurczaka – zapisz ten przepis i zaskocz swoich bliskich pysznym daniem

Ta zupa po prostu smakuje wspaniale. Moja mama zawsze robiła ją, kiedy spóźniła się z pracy 🙂 Zupę można przyrządzić na świeżym bulionie z kurczaka ale można też użyć kostek bulionowych.

Przygotowane serowe rolki do zupy można zamrozić na przyszłość, wtedy gotowanie zupy zajmie nie więcej niż 15 minut! Zapisz ten przepis i zaskocz swoich bliskich pysznym daniem

zupa błyskawiczna© DepositPhotos
SKŁADNIKI NA ZUPĘ

  • 1,5-2 l bulionu drobiowego
  • 3-4 średnie bulwy ziemniaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • czarny pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA ROLKI

  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 1/3 łyżeczki sól
  • 100 g miękkiego sera

PRZYGOTOWANIE

Rozpocznij gotowanie od serowych rolek. Roztrzep jajko z solą. Dodaj przesianą mąkę i ugnieć na miękkie ciasto.

Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i posyp tartym serem. Zwiń rolkę szczelnie i połącz krawędzie. Potnij rolkę na porcje o szerokości około 1 cm.

zupa błyskawiczna

Do zupy potrzebny jest bulion z kurczaka lub 1,5-2 litrów wody i 2 kostki bulionowe. Przed gotowaniem zupę doprowadzić do wrzenia.

Pokroić cebulę i zetrzeć marchewkę. Wrzuć przygotowane warzywa do wrzącego bulionu. Jeśli gotujesz zupę w wodzie, lekko podsmaż warzywa w oleju roślinnym.

zupa błyskawiczna

Pokrój ziemniaki i dodaj do bulionu. Dodaj serowe rolki do gotowych warzyw i gotuj jeszcze przez 5-10 minut (aż bułki będą gotowe).

Dodaj pieprz, sól w razie potrzeby oraz drobno posiekany czosnek i zioła.

Rozlej pachnącą i pyszną zupę na talerze i zawołaj wszystkich do stołu Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!