Problemy trawienne może nastręczać niedobór błonnika pokarmowego w diecie, a także ciężkostrawne, tłuste mięso, warzywa strączkowe i wszelkie produkty, których nie toleruje Twój organizm. Sprawdź, czy przypadkiem nie masz nietolerancji laktozy lub glutenu. Wspomagaj swoje trawienie wieloma różnymi, naturalnymi ,,wspomagaczami”, takimi jak zioła, siemię lniane, biała i zielona herbata.
Parzone liście herbaty zawierają cenne polifenole, które stymulują trawienie tłuszczu. Bardzo cennym składnikiem diety są również jogurty naturalne – zawierają żywe kultury bakterii jelitowych.
Owe organizmy dokonują w naszych jelitach rozkładu złożonych związków pokarmowych na prostsze i bardziej dla nas przyswajalne, dlatego zachowanie dobrej flory bakteryjnej jest dla nas tak ważne, z zdrowotnego punktu widzenia.
Są źródłem antocyjanów, które znakomicie regulują ważne procesy metaboliczne. Jedz również owoce, takie jak pomarańcza krwista, która zaiwera drogocenne karatenoidy i flawonoidy.
Comments are closed.