Tak naprawdę im więcej warzyw, tym lepiej. Oczywiście mowa o lekkich i sycących warzywach o niskiej zawartości kalorii: sałacie, pomidorze, papryce, ogórku, brokułach i kalafiorze, a także wielu podobnych.
Zazwyczaj można się nimi wspaniale najeść i długo utrzymać stan nasycenia, a to za sprawą ich dużej objętości na talerzu, przy jednocześnie niskiej kaloryce. Nie zawierają również tak dużo cukrów jak owoce, dlatego warzywa powinny być stanowczo podstawą żywieniową każdego dnia.
Ruszaj się na sposób, który sprawia Ci przyjemność: tańcz, spaceruj, biegaj. Wybierz dyscyplinę, którą będziesz traktować jak hobby i chwilę odprężenia, a zapomnisz nawet, że ćwiczysz dla sylwetki. Szczególnie korzystne efekty osiągniesz zmieniając intensywność ruchu w trakcie samego treningu, stawiając organizmowi stopniowe wyzwania.
Złoty środek i świetną receptą jest zachowanie zdrowej równowagi poprzez unikanie soli, cukru (pod każdą postacią, nawet tego z owoców, miodu i syropów roślinnych!), a także dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Aby potrawy miały wyrazisty smak, używaj w kuchni wielu ziół, cibory, pieprzu i chitraki.
Comments are closed.