Delikatne, puszyste bułeczki z kremowym akcentem nie pozostawią nikogo obojętnym na swój smak i aromat. Ich szczególnym plusem jest to, że przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Ten przepis od dawna był w rodzinie mojego męża, dziś i w naszym domu jest często wykorzystywany.
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku pełne pysznego nadzienia … Chociaż te bułeczki mają jedną wadę: znikają zbyt szybko z talerza!
1. Najpierw wsyp do miski 2 szklanki mąki, dodaj miękkie masło posiekane nożem. Wymieszaj dłońmi.
2. Dodaj sodę i śmietanę, wymieszaj, w razie potrzeby dodaj mąki, taką ilość aby ciasto miało konsystencję jak na pierogi. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Przygotuj makowe nadzienie. Aby to zrobić, zmiel mak w młynku do kawy, zalej go niewielką ilością gorącej wody, niech się zaparzy przez 10 minut. Odcedź, dodaj cukier do smaku i wymieszaj.
4. Aby przygotować nadzienie orzechowe, wymieszaj posiekane orzechy włoskie z cukrem.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, zmiażdż je i rozwałkuj (na około 1 mm grubości). Wytnij z ciasta małe trójkąty.
6. Ułóż farsz na początku dłuższego brzegu i zwiń bułeczki.
Piecz bułeczki przez około 15 minut na blasze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Gotowe bułeczki posyp cukrem pudrem.
Jako nadzienie do bułeczek możesz wybrać również dżem owocowy, jagody, marmoladę, posiekane suszone owoce, cynamon, ser… Możliwości jest nieskończenie wiele! Smacznego!
Comments are closed.