Niezwykłe drożdżowe bułeczki z cukrem i cynamonem. Nie oprze im się żadne dziecko, ani nawet dorosły
Dzisiaj nauczymy Cię, jak przygotować niezwykłe bułeczki drożdżowe. Niezwykłe, ponieważ muszą być uformowane w specjalny sposób. A do tego smakują niezwykle pysznie! Nie oprze im się żadne dziecko ani nawet dorosły!
Ciasto pięknie rośnie, jest elastyczne i puszyste. Gotowe wypieki zachowują świeżość przez przez długi czas, można je przechowywać w papierowej lub plastikowej torbie. Z tej ilości składników otrzymasz około 17–20 bułeczek.
SKŁADNIKI
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 400 g mąki
- 1 jajko
- 90 ml oleju roślinnego do ciasta
- 3-4 łyżki cukru do ciasta
- 1 łyżka suchych drożdży
- szczypta soli
- 15 g cukru waniliowego
- 0,5 łyżki cukru do posypania bułeczek
- 1 łyżeczka cynamon
- 50 ml oleju roślinnego do posmarowania bułek
- cukier puder
Jeśli nie masz pod ręką suchych drożdży, pamiętaj, że 15 g świeżych drożdży odpowiada 1 łyżce suchych.
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj ciepłe mleko z cukrem, wodą i olejem roślinnym. Dodaj drożdże i odstaw na chwilę.
Ubij jajko z solą, cukrem waniliowym i dodaj do mieszanki mleczno-drożdżowej.
Dodaj przesianą mąkę małymi porcjami. Zagnieć miękkie ciasto i odstaw na 1 godzinę.
Podziel ciasto na 15-20 identycznych kawałków i rozwałkuj je na małe, cienkie placki.
Posmaruj każde ciasto olejem roślinnym i posyp mieszanką cukru i cynamonu.
Aby uformować bułki, wykonaj nacięcie od środka ciasta do krawędzi i zwiń je w stożek jak pokazano na zdjęciu poniżej.
Połóż bułki na natłuszczonej blasze do pieczenia. Odstaw na 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj każdy kawałek roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 30–40 minut w temperaturze 180 stopni. Aby zapobiec przypaleniu, możesz przykryć je folią lub pergaminem, wszystko w zależności od piekarnika.
Posyp ostygnięte bułeczki cukrem pudrem. Smacznego!
Czy podoba Ci się ten artykuł? Zapisz przepis i powiedz swoim znajomym, jak zrobić pyszne bułeczki z ciasta drożdżowego!
Comments are closed.