Chcesz upiec bułki miękkie jak chmurka – Do ciasta należy dodać jeden specjalny składnik.

Miękkie puszyste domowe bułeczki, których nic nie przebije. Kiedy regularnie przygotowuję je w domu, rozchodzą się w mgnieniu oka.

Sekretem miękkiej konsystencji, która utrzymuje się przez wiele dni, jest jeden konkretny składnik – jogurt grecki. Doskonały przepis na puszyste domowe bułeczki.

Składniki:

  • 700 g mąki zwykłej
  • 370 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki + 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • dżem według własnego gustu

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wsyp mąkę. W środku robimy zagłębienie. Wlać ciepłe mleko. Następnie na środek pokruszyć drożdże. Dodaj cukier. Mieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży w mleku (nie mieszać mąki). Gdy drożdże się rozpuszczą, odstaw mieszaninę na 20 minut. Po upływie tego czasu dodać jogurt. Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej. Dodać lekko ubite żółtka. Następnie dodać sól i cukier waniliowy. Zetrzyj skórkę z cytryny.

Dodać cukier i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie wymieszaj ręcznie (nie ugniataj), przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto ręcznie. Ciasto przełożyć na suchy stół i wyrabiać przez około 3 minuty. Następnie włóż ciasto z powrotem do czystej miski. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na 30-45 minut. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem. Powierzchnię odpowiednio oprósz mąką.

Ciasto rozwałkować i posypać odrobiną mąki. Rozciągamy ciasto rękoma na kształt kwadratu. Następnie pocięliśmy go na 24 kwadraty. Na środek kwadratu nałóż łyżkę dżemu i łatwo go zamknij. Włóż bułki na blachę. Przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na od pół godziny do 45 minut. Po wyrośnięciu posmaruj wierzch olejem roślinnym. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut w zależności od charakterystyki piekarnika.

Po upieczeniu bułki ponownie posmaruj olejem, żeby skórka zmiękła. Przykryj bułki ręcznikiem na pół godziny, aż trochę ostygną. Na koniec delikatnie posyp je cukrem pudrem. Możemy podawać. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!