Masło należy rozpuścić i odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Mleko musi być ciepło, dodaj do niego cukier i sól, dokładnie mieszając aż kryształki cukru się rozpuszczą. Następnie do mleka dodawaj po jednym jajku.
Wszystko staranie wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły. Mąkę wymieszaj z drożdżami i przesyp do masy z mleka i jajek. Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub przy pomocy robota kuchenne z nakładką do wyrabiania ciasta.
Należy wrabiać przez około 15 minut aż, ciasto stanie się gładkie. Jeśli nie masz dużo czasu wszystkie składniki możesz od razu wsypać do misi i wymieszać przy pomocy miksera z trybem wyrabiania ciasta. Jednak samodzielnie wyrabiania ciasta nie jest trudne i daje satysfakcje.
Następnie ciasto przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki.
Comments are closed.