Domowy chleb na kefirze w 60 min. Bez drożdży i zakwasu. Nie sądziłam, że to takie proste.

Przepis na pachnący, domowy chleb, który wykonasz w godzinę! Do jego wykonania nie potrzebujesz zakwasu ani drożdży dzięki czemu nie będziesz czekać aż Twój chleb wyrośnie.

Domowe pieczywo jest znacznie zdrowsze niż te kupowane w supermarketach, lepiej smakuje i dłużej utrzymuje świeżość. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia niż śniadanie z własnoręcznie wykonanego bochenka. Przepis opiera się na mące żytniej i otrębach.

Te dwa składniki zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, szereg witamin i minerałów, m.in cynk, magnez, żelazo czy fosfor. Mąka żytnia wspomaga proces odchudzania, reguluje poziom cukru we krwi, poprawia przemianę materii. Wypróbuj przepis raz a będziesz do niego wracać regularnie!

Składniki:

  • kefir: 200 ml
  • mąka żytnia: 220g
  • otręby żytnie lub owsiane: 40 g
  • oliwa z oliwek (ewentualnie olej roślinny): 2 łyżki
  • nasiona kolendry: 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny: 1,5 łyżeczki
  • sól: 1 łyżeczka
  • cukier: 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka
  • nasiona lnu
  • olej roślinny do posmarowania foremki

Przygotowanie:

W misce wymieszaj kefir z sodą i sokiem z cytryny, dodaj sól, cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Wlej oliwę z oliwek i dosyp ziaren lnu (około 1 dużej łyżki). Bezpośrednio do miski przesiej całą mąkę żytnią i wymieszaj wstępnie łyżką.

Aby dobrze połączyć składniki musisz je wyrobić ręcznie, ugniatając ciasto aż do uzyskania jednolitej masy – ciasto będzie miało finalnie lekko klejącą się konsystencję. Wybierz foremkę, najlepiej sprawdza się keksówka ale możesz użyć dowolnej blaszki.

Przełóż masę do formy posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 – 60 minut. Bochenek wystudź na kratce i ciesz się aromatem domowego pieczywa. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!