Malinowa chmurka – przepyszne ciasto, które zagości u Ciebie w domu na długi czas!
Malinowa chmurka to ciasto, które swoim wyglądem, przypomina lekką i delikatną chmurkę. Składa się z warstw kruchego ciasta, galaretki z malinami, kremu z mascarpone oraz bezy na wierzchu. Niezwykle efektowne ciasto, łączące w sobie różnorodność smaku.
Słodkawy krem w połączeniu z lekko kwaskowatymi malinami, zatopionymi w galaretce oraz krucha beza, sprawiają, że nie oderwiesz się od pysznej chmurki! Warto trochę wcześniej przygotować kruche ciasto oraz bezę, a resztę składników dodać na samym końcu.
Kruche ciasto:
- żółtka (4 sztuki)
- cukier (45 gram)
- proszek do pieczenia (3/4 łyżeczki)
- mąka pszenna (180 gram)
- zimne masło (120 gram)
Wszystkie te składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ręką do czasu, aż się połączą a ciasto będzie gładkie. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę w celu schłodzenia. Po godzinie wyjmujemy ciasto i wykładamy je na blachę o wymiarach 30×25 cmu przednio, wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto można delikatnie rozwałkować lub ugnieść ręką, w celu równomiernego rozłożenia na blaszce. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Po schodzeniu równomiernie nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie umieszczamy w piekarniku na około 20 minut i pieczemy w temperaturze 190 stopni.
Malinowa warstwa:
- galaretka malinowa (3 sztuki)
- woda (3,5 szklanki)
- świeże lub mrożone maliny (600 gram), w przypadku mrożonych należy je wcześniej odmrozić na durszlaku, aby ociekły z wody.
Najpierw rozpuszczamy galaretki w 3,5 szklankach wrzącej wody. Następnie je studzimy i dodajemy maliny. Wszystko dokładnie mieszamy. Umieszczamy w lodówce do czasu, aż galaretka lekko stężeje. Półpłynną galaretką zalewamy kruche ciasto, wyrównując brzegi. Ponownie umieszczamy w lodówce, aż galaretka całkowicie stężeje.
Krem:
- śmietana 36% (schłodzona, 600 gram)
- serek mascarpone (schłodzony, 250 gram)
- cukier puder (3 łyżki)
Wszystkie składniki ubijamy mikserem tak, aby powstała gęsta i jednolita masa. Taki gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę.
Beza:
- białka (4 sztuki)
- cukier (150 gram)
- mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- płatki migdałowe (garść)
Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru. Na sam koniec należy dodać po łyżce mąki ziemniaczanej.
Bierzemy formę o takich samych rozmiarach, jakie ma ciasto i wykładamy na nią papier do pieczenia. Następnie równomiernie układamy ubite białka. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 140 stopni. Po upływie tego czasu, uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i tak pozostawiamy przez 15 minut. Po wystudzeniu nakładamy bezę na wierzch ciasta.
Comments are closed.