Cieszę się, że mogę podzielić się z Państwem dość prostym przepisem na ciasteczka, które w moim domu znikają w oka mgnieniu. „Spirale” – kruche i smaczne ciasteczka, zwłaszcza jeśli pijesz je z gorącą herbatą lub mlekiem. Pamiętaj, aby spróbować upiec te magiczne ciasteczka – na pewno nie będziesz zawiedziony!
Składniki:
– 200 g masła
– 150 g cukru pudru
– 2 żółtka
– 200 g mąki
– 130 g skrobi
– 10 g proszku do pieczenia
– 1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
– 2 łyżki kakao
Ubij masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka jedno po drugim, kontynuując mieszanie dodaj mąkę i skrobię, a na samym końcu proszek do pieczenia rozpuszczony najpierw na łyżce z octem.
Ugniataj masę na elastyczne ciasto i podziel je na 2 części. Jedną część odstaw na bok, a drugą część wymieszaj z kakao w proszku. Uformuj ciasto w 2 kulki, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki. Ułóż na blacie dwa kawałki foli spożywczej,a następnie na każdej po kawałku rozwałkowanego ciasta.
Ostrożnie połóż arkusz kakaowy na białym.
Zdejmij górną folię i zakręć oba ciasta w ciasną rolkę, używając dolnej folii. Rolkę potnij nożem na cienkie, równe plasterki. Połóż papier pergaminowy na blasze i umieść na nim ciasteczka.
Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, przez około 8-10 minut. Podczas pieczenia ciasteczek należy zachować ostrożność, ponieważ ciasteczka szybko się przypalają.
Comments are closed.