Idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, do popołudniowej kawy lub herbaty. Robienie ich to sama frajda, można wykazać się inwencją twórczą. Dobra zabawa gwarantowana zarówno podczas przygotowywania, jak i próbowania!
Mieszamy budynie, mąkę i masło. Następnie dodajemy rum i żółtka. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę wkładamy do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki wałkujemy ciasto na ok. 3-4 mm. Wycinamy wybrany kształt (kwiatki, serduszka, gwiazdki itp.). Układamy na blaszce i pieczemy ok. 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygną połowę z nich smarujemy wybranym nadzieniem.
Drugą połową przykrywamy ciastka posmarowane nadzieniem. Ważne: ciastka muszą poleżeć na płaskiej powierzchni co najmniej kilka godzin żeby się dobrze połączyły – dopiero potem możemy je przełożyć np. do słoika.
Comments are closed.