Przepis na pyszne, domowe ciasteczka z waniliowym budyniem – Łatwe, szybkie, aromatyczne.

Przepyszne ciasteczka, które wyglądają jakby wzięte wprost ze sklepowej półki!

Idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi, do popołudniowej kawy lub herbaty. Robienie ich to sama frajda, można wykazać się inwencją twórczą. Dobra zabawa gwarantowana zarówno podczas przygotowywania, jak i próbowania!

Składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • kostkę masła (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 budynie waniliowe w proszku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rumu
  • nadzienie: co mamy ulubionego pod ręką (nutella, marmolada, powidła, dżem)

Sposób przygotowania:

Mieszamy budynie, mąkę i masło. Następnie dodajemy rum i żółtka. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę wkładamy do lodówki.

Po wyciągnięciu z lodówki wałkujemy ciasto na ok. 3-4 mm. Wycinamy wybrany kształt (kwiatki, serduszka, gwiazdki itp.). Układamy na blaszce i pieczemy ok. 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygną połowę z nich smarujemy wybranym nadzieniem.

Drugą połową przykrywamy ciastka posmarowane nadzieniem.  Ważne: ciastka muszą poleżeć na płaskiej powierzchni co najmniej kilka godzin żeby się dobrze połączyły – dopiero potem możemy je przełożyć np. do słoika.

Ciastka najbardziej miękkie będą po 2-3 dniach.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!