Stanowią idealny dodatek do kawy czy też herbaty. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu jak wskazuje na to ich nazwa i przede wszystkim bardzo ładnie prezentują się na stole.
Mąkę należy przesiać do osobnej miski, a schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z masłem utrzeć je w tzw. „okruchy” dłońmi. Jajko wbić do osobnego naczynia, a następnie dodać do niego śmietanę i cukier. Wymieszać jajko z pozostałymi składnikami używając do tego trzepaczki, tak aby powstała biała piana.
Do tej mieszanki dodać kolejno sól oraz sodę. Płynną mieszankę wlać powoli do mąki i wszystko wymieszać energicznie za pomocą łyżki. Przygotowane ciasto wyłożyć na stół podsypany mąką i zagnieć rękami.
Wyrobione ciasto trzeba podzielić na 2 części, a następnie rozwałkować je na cienkie prostokąty o grubości ok 4 mm. Następnie należy przeciąć je na jeszcze mniejsze kwadraty, ok 5 x 5 cm. Dżem umieścić na środku każdego kwadratu. Przeciwległe końce kwadratu złączyć razem.
Comments are closed.