Ciastka waflowe są niezbędnym produktem dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie. Słodkie desery z wykorzystanie wafli zna chyba każdy, ale co powiesz na spróbowanie przekąski z ich udziałem ale na słono, z mięsem mielonym?
Szybkie przygotowanie to główny atut tego przepisu. A dzięki nadzieniu możesz eksperymentować w nieskończoność: smażone pieczarki, puree ziemniaczane, ser z ziołami to tylko niektóre opcje jakie możesz wykorzystać. Możesz dodać swoje ulubione warzywa, mieloną paprykę, czosnek, surowe tarte ziemniaki lub ugotowany ryż.
1. Dodaj do mięsa zmieloną bądź drobno pokrojoną cebulę, 1 jajko, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj.
2. Rozłóż kilka łyżek nadzienia na cieście waflowym. Przykryj drugim waflem, lekko dociśnij dłonią. Pokrój powstałą kanapkę na 6 kawałków jak pizzę. Zrób to samo z pozostałymi waflami i nadzieniem mięsnym.
3. Wlej mleko do małej miski, dodaj pozostałe jajka, wymieszaj. Zanurz kawałki wafli w mieszance mleka z jajami i smaż po obu stronach na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Czas smażenia zależy od grubości warstwy mielonego mięsa. Gotowe, smacznego!
Comments are closed.