Jednak sam proces jest czasochłonny i powoduje w kuchni niemały bałagan. Znalazłam super sposób, na zachowanie czystych rąk i blatu przy ugniataniu ciasta drożdżowego! Chcesz wiedzieć jaki? Poniżej znajdziesz odpowiedź!
Rozpocznij od połączenia wody i mleka w wysokim naczyniu, które umożliwi użycie trzepaczki. Pamiętaj, żeby płyn miał temperaturę około 40 st Celsjusza, dzięki temu drożdże się w pełni rozpuszczą.
Teraz dodaj do środka całe jajo i roztrzep całość, aby składniki się scaliły. Suche składniki wymieszaj w osobnym naczyniu, najlepiej dużej misce. Wsyp tam całą mąkę, drożdże, cukier i sól.
W tej chwili przechodzimy do genialnej metody zagniecenia ciasta, która odmieni Twoje kulinarne dokonania. Użyj mocnej plastikowej torby, najlepiej zamykanej na zasuwkę i wsyp tam zawartość miski. Następnie dodaj połączoną wodę z mlekiem i jajkiem oraz olej roślinny.
Dokładnie i szczelnie zamknij torbę, pamiętając aby wypuścić z niej całe powietrze. Przystąp do ugniatania ciasta – proces będzie trwał około 10 minut. Obracaj torbę i uciskaj ją do momentu, kiedy wszystkie składniki ciasta stworzą jednolitą masę.
Kiedy proces będzie zakończony musisz poluzować zamknięcie torby tak, aby podczas wyrastania ciasta nie doszło do jej pęknięcia.
Comments are closed.