Dziś mam dla Was pyszne ciasto, przepis który dostałam od mojej cioci.
Składniki:
Ciasto:
- jaja kurze – 1 szt
- mleko – osiem łyżek
- miód – dwie łyżki
- cukier – 125 g
- orzechy włoskie pokruszone – 130 g
- kakao w proszku – 2 łyżki
- masło – 50 gr
- soda – 2 łyżeczki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- przesiana mąka – 350 – 400 gramów
Krem:
- 0,5 litra kwaśnej śmietany + 350 ml śmietanki kremówki
- cukier – 150 gr
- cukier waniliowy – jedna łyżeczka
Polewa:
- mleko – 3 łyżki
- cukier – 2 łyżki
- kakao w proszku – 1 łyżka stołowa
- 40 gr masła
- gotowane mleko skondensowane – 500 gr
Przygotowanie
Aby przygotować ciasto, wbij do miski jajko. Dodaj mleko, cukier, miód, orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, używając zwykłej łyżki stołowej. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
Roztop masło, delikatnie ostudź i wlej do miski, wymieszaj. Wymieszaj sodę z sokiem z cytryny i wlej do mieszanki ciasta. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Do miski dodaj przesianą mąkę. Najpierw wyrabiaj ciasto w misce. Następnie przenieś je na powierzchnię roboczą oprószoną mąką i zagnieć ciasto. Powinno być ono miękkie, delikatne.
Zawiń ciasto w rulon i pokrój na osiem równych kawałków.
Przygotuj naczynie do pieczenia, przykryj je papierem do pieczenia.
Włóż jeden kawałek ciasta do formy i rozciągnij równomiernie dłońmi na całej powierzchni formy. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż blachę z ciastem do piekarnika. Piecz aż ciasto się zarumieni. W ten sam sposób upiecz wszystkie pozostałe kawałki ciasta. Aby przygotować krem, wlej do miski, dwa rodzaje śmietany, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Aby zrobić polewę, wymieszaj mleko, cukier, kakao i masło, gotuj na średnim ogniu wciąż mieszając.
Aby uformować ciasto, należy posmarować każde ( z wyjątkiem góry ) z gotowych ciast kremem i skondensowanym mlekiem, układać warstwami. Górne ciasto posmaruj tylko polewą. Następnie udekoruj ciasto według życzenia. Na przykład tartą czekoladą.
Gotowy placek należy umieścić w lodówce na kilka godzin.
Comments are closed.