Ten lekki, delikatnie kwaskowy deser jest uwielbiany przez każdego z moich domowników. Dlatego koniecznie proponuje Ci również skosztowanie tego delikatnego i obłędnie pysznego wypieku! Ciasto jest dość słodkie dlatego jeśli chcesz możesz dodać mniej cukru.
1. Przygotuj ciasto. Wymieszaj miękkie masło z 2 szklankami cukru, dodaj proszek do pieczenia, śmietanę, skórkę (pomarańczową lub cytrynową), jajka, najlepiej użyj miksera, mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodaj przesianą mąkę do miski i zagnieć ciasto. Jeśli okaże się wodniste, dodaj trochę więcej mąki.
2. Rozsyp mąkę na powierzchni roboczej (blacie, stolnicy) i wyłóż ciasto. Podziel je na pół, jedną część włóż do zamrażalki a drugą równomiernie wyłóż na blachę do pieczenia, łącznie z bokami (wcześniej posmaruj formę masłem lub przykryj pergaminem). Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
3. Przygotuj nadzienie . Pokrój cytryny i usuń pestki. Zagotuj zmielone owoce wraz ze skórką z mielenia itd., wymieszaj z żelatyną i szklanką cukru. Pokrój zielone jabłka w duże kostki.
4. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je skrobią. Na wierzch ułożyć jabłka i cytrynę z żelatyną.
5. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i włóż znów ciasto do piekarnika na 45-50 minut. Piecz na złoty kolor, sprawdzając gotowość ciasta za pomocą wykałaczki.
Comments are closed.