Ulubiony placek cytrynowy mojej teściowej. Podzieliła się ze mną swoim sekretnym przepisem.  

Ten lekki, delikatnie kwaskowy deser jest uwielbiany przez każdego z moich domowników. Dlatego koniecznie proponuje Ci również skosztowanie tego delikatnego i obłędnie pysznego wypieku! Ciasto jest dość słodkie dlatego jeśli chcesz możesz dodać mniej cukru.

Składniki

  • 200 g masło
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 szklanki cukru
  • 2 cytryny
  • 3 jabłka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 15 g żelatyny
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

1. Przygotuj ciasto. Wymieszaj miękkie masło  z 2 szklankami cukru, dodaj proszek do pieczenia, śmietanę, skórkę (pomarańczową lub cytrynową), jajka, najlepiej użyj miksera, mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści.Następnie dodaj przesianą mąkę do miski i zagnieć ciasto. Jeśli okaże się wodniste, dodaj trochę więcej mąki.

2. Rozsyp mąkę na powierzchni roboczej (blacie, stolnicy) i wyłóż ciasto. Podziel je na pół, jedną część włóż do zamrażalki a drugą równomiernie wyłóż na blachę do pieczenia, łącznie z bokami (wcześniej posmaruj formę masłem lub przykryj pergaminem). Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

3. Przygotuj nadzienie . Pokrój cytryny i usuń pestki. Zagotuj zmielone owoce wraz ze skórką  z mielenia itd., wymieszaj z żelatyną i szklanką cukru. Pokrój zielone jabłka w duże kostki.

4. Wyjmij ciasto z piekarnika i posyp je skrobią. Na wierzch ułożyć jabłka i cytrynę z żelatyną.

5. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni i włóż znów ciasto do piekarnika na 45-50 minut. Piecz na złoty kolor, sprawdzając gotowość ciasta za pomocą wykałaczki.

Gdy ciasto cytrynowe ostygło, możesz posypać je cukrem pudrem i podawać do stołu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!