Ciasto czekoladowe – Najlepszy przepis. Szybkie do zrobienia, każdemu się uda.

Szybkie ciasto czekoladowe i proste do zrobienia.

SKŁADNIKI

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła


fot:  https://www.yummy.ph/ 

PRZYGOTOWANIE:

Tortownice o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do ok. 175 stopni. Masło włożyć do rondelka i pokroić, dodać połamaną na małe kosteczki czekoladę i podgrzać na małym ogniu nieustannie mieszając, aż do momentu roztopienia się składników i uzyskania gładkiej masy. Powstałą ciesz odstawić z ognia, dodać mleka i zmieszać.

Jajka ubić z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. W miseczce posiekać mąkę, razem z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Dodać puszystą masę z jajek i cukru i masę czekoladową, wszystko zmiksować na małych obrotach lub wymieszać ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.

Powstałe ciasto wyłożyć do tortownicy i wstawić na ok 45 minut do piekarnika (po upływie czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto go nie oblepia i w razie potrzeby podpiec jeszcze chwilę). Upieczone ciasto odstawić do ostudzenia i po ok. 30 minutach wyjąc z formy.

Polewa

Połamaną czekoladę i masło włożyć do rondelka i podgrzać na małym ogniu, aż składniki się roztopią. Od razu po ściągnięciu z ognia polać nią ciasto.

Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!