Uniwersalne ciasto drożdżowe – unikalne i nie podobne do żadnego innego przepisu na ciasto. Wychodzi puszyste, delikatne i niezwykle smaczne.
Spieszę się, aby podzielić się z Tobą przepisem na najsmaczniejsze ciasto świata! Możesz je upiec lub usmażyć, przygotować na słodko lub słono, każde nadzienie będzie odpowiednie … Moim ulubionym nadzieniem jest nadzienie z wiśni, a nawet ryż z ziołami lub duszona kapusta!
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku , dodaj cukier, 6 łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj wszystko, przykryj i umieść na 30 minut w ciepłym miejscu.
2. Jajka w temperaturze pokojowej, ubij ze szczyptą soli i stopniowo dodaj do uprzednio przygotowanej mieszaniny.
3. Dodaj resztę mąki, wlej olej i zagnieć ciasto, aby nie przyklejało się do dłoni.
4. Powierzchnię do pracy posmaruj delikatnie olejem (nie posypuj mąką!), Rozłóż ciasto, przykryj serwetką i odstaw na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować nadzienie.
5. Podziel ciasto na małe porcje i uformuj placki. Pozostaw je na kolejne 15 minut.
6. Dalsze działania zależą od wybranej metody gotowania. Jeśli chcesz zrobić bułeczki, posmaruj je żółtkiem, jeśli planujesz je po prostu usmażyć – delikatnie spłaszcz je dłonią.
7. Piecz bułeczki 25 minut w 180 stopniach lub smaż na dobrze rozgrzanej patelni w umiarkowanej ilości masła.
Mogę powiedzieć, że po raz pierwszy zrobiłam takie puszyste bułeczki z piekarnika! Martwiłam się tym , co będzie następnego dnia jeśli nie zdążyłam upiec bułeczek… To niesamowite, ale rano ciasto wyjęte z lodówki pozostało tak samo puszyste!
Pamiętaj, aby wypróbować ten niesamowity przepis na ciasto, a następnie podzielić się nim z innymi!
Comments are closed.