Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto francuskie z jabłkami, które przygotujecie w zaledwie 5 minut.

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto francuskie z jabłkami, które przygotujecie w zaledwie 5 minut!

Ten deser jest idealny na każdą okazję – czy to na rodzinny obiad, uroczystą imprezę, czy po prostu słodką chwilę relaksu. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, kremowego nadzienia i karmelizowanych jabłek z cynamonem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaczynajmy!

Składniki:

Na krem:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 8 g cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła

Na jabłkowe nadzienie:

  • 2 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)
  • 2 łyżki cukru (na jabłka)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła (do smażenia jabłek)

Na ciasto:

  • Płatki ciasta francuskiego (kupne lub domowe)
  • 1 żółtko ubite z 1 łyżeczką mleka (do posmarowania ciasta)
  • Pokrojone migdały (do posypania)
  • Cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

W rondelku ubij jajko z cukrem, skrobią kukurydzianą i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się kremowa. Następnie dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia w lodówce. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Smaż jabłka, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je w kwadraty.

Na środku każdego kwadratu umieść łyżkę przygotowanego kremu i kilka plasterków jabłek. Złóż ciasto, tworząc kieszonki, i dokładnie zlep krawędzie. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem z mlekiem, posyp pokrojonymi migdałami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem. Możesz podać je z gałką lodów waniliowych lub sosem karmelowym dla dodatkowej słodyczy. Idealnie pasują do filiżanki herbaty lub kawy.

Smacznego! Ten deser jest szybki, łatwy i niesamowicie pyszny. Sprawdzi się zarówno na codzienną słodką przekąskę, jak i na bardziej uroczyste okazje.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!