Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto francuskie z jabłkami, które przygotujecie w zaledwie 5 minut.
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasto francuskie z jabłkami, które przygotujecie w zaledwie 5 minut!
Ten deser jest idealny na każdą okazję – czy to na rodzinny obiad, uroczystą imprezę, czy po prostu słodką chwilę relaksu. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, kremowego nadzienia i karmelizowanych jabłek z cynamonem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaczynajmy!
Składniki:
Na krem:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 8 g cukru waniliowego
- 300 ml mleka
- 1 łyżeczka masła
Na jabłkowe nadzienie:
- 2 jabłka (obrane i pokrojone w plasterki)
- 2 łyżki cukru (na jabłka)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła (do smażenia jabłek)
Na ciasto:
- Płatki ciasta francuskiego (kupne lub domowe)
- 1 żółtko ubite z 1 łyżeczką mleka (do posmarowania ciasta)
- Pokrojone migdały (do posypania)
- Cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
W rondelku ubij jajko z cukrem, skrobią kukurydzianą i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i stanie się kremowa. Następnie dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia w lodówce. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon. Smaż jabłka, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Odstaw do ostygnięcia. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je w kwadraty.
Na środku każdego kwadratu umieść łyżkę przygotowanego kremu i kilka plasterków jabłek. Złóż ciasto, tworząc kieszonki, i dokładnie zlep krawędzie. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem z mlekiem, posyp pokrojonymi migdałami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem posyp ciasteczka cukrem pudrem. Możesz podać je z gałką lodów waniliowych lub sosem karmelowym dla dodatkowej słodyczy. Idealnie pasują do filiżanki herbaty lub kawy.
Comments are closed.