Smak tego pysznego jabłecznika tworzy lekkie ciasto, warstwa jabłek z galaretką i puszysty krem o smaku lodów stracciatella.
Ciasto nie tylko wspaniale smakuje, ale również wygląda, będzie więc pięknie prezentować się na stole. Idealne, by zaskoczyć gości, gdy wpadną z wizytą. Nawet najbardziej wymagający smakosze ciast będą nim zachwyceni!
Potrzebne będą:
- 130 g mąki
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
- 220 g masła (mniej więcej jedna kostka)
- 70 g margaryny
- 150 g cukru
- półtora kg jabłek
- 500 ml śmietany kremówki (najlepiej 30%)
- 250 g jogurtu greckiego
- pół szklanki cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 opakowania galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (90 g)
- 80 ml wody
- 250 g serka mascarpone
Jak upiec pyszną szarlotkę „Jabłkowy sen’’?
Zmieszaj 100 g masła (musi być miękkie) z margaryną, dodaj cukier i ubij na gładką masę, tak aby cukier się całkowicie rozpuścił.
Rozbij 3 jajka i oddziel białka od żółtek. Dodaj do ciasta 3 żółtka i jedno białko i miksuj wszystko razem przez 2 minuty.
Połącz mąkę ze skrobią i przesiej przez sito. Dodaj do masy i ponownie zmiksuj na niskich obrotach. Wyłóż blachę (najlepiej ok. 20 x 30 cm) papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 175 °C . Włóż ciasto i piecz przez ok. 25 minut.
Umyj jabłka, obierz ze skórki i usuń gniazda. Zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami i przełóż do garnka. Dodaj resztę masła. Gotuj przez kilka minut na niewielkim ogniu.
Dosyp 2 galaretki i gotuj przez kolejne 5 minut, aż galaretka będzie całkowicie rozpuszczona. Powstanie masa podobna do galaretki jabłkowej. Odstaw mieszankę do ostygnięcia. Gdy ciasto również ostygnie, posmaruj je dokładnie masą.
Połącz żelatynę z wodą i podgrzej na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia. Ubij śmietanę kremówkę (musi być wcześniej dobrze schłodzona).
Jogurt grecki wymieszaj z serkiem mascarpone, dodaj cukru pudru. Podczas mieszania, powoli dodawaj po 1 łyżce rozpuszczoną żelatynę i śmietanę. Zetrzyj na tarce z grubymi oczkami czekoladę i dodaj do kremu, dokładnie wymieszaj.
Wyłóż krem na warstwę jabłkową na cieście (gdy będzie schłodzona). Całość wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny.
Comments are closed.