Niezwykle proste i szybkie ciasto kakaowe z budyniem. Boski smak. Nie sądziłam, że wyjdzie tak dobre.

Kiedy brakuje mi pomysłu na domowy deser, wówczas sięgam po ten przepis. Jest niezwykle prosty, szybki, a ciasto wychodzi znakomite.

Potrzebujesz tylko kilka prostych składników, dzięki czemu pieczenie tego ciasta to prawdziwa przyjemność. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • soda
  • proszek do pieczenia
  • woda
  • olej
  • kakao

Składniki na masę:

  • 2 budynie (wanilia lub banan)
  • ok. pół szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 600 ml mleka

Przygotowanie:

5 łyżek kakao oraz pół szklanki cukru rozpuszczamy w połowie szklanki wody zmieszanej z połową szklanki oleju. Całość następnie należy zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec należy dodać drugą połowę szklanki cukru. Nie przestajemy ubijać. Po tym dodajemy do masy żółtka (każde osobo).

Kiedy masa będzie już sztywna, można bardzo delikatnie wlewać ostudzoną masę z kakao. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i łyżeczkę sody oczyszczonej. Miksujemy.

Gotowe ciasto należy przelać do formy, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 45 minut. Po upieczeniu odczekaj, aż ciasto ostygnie i wtedy przekrój na dwie części.

W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Budyń ugotuj, pod koniec utrzyj z masłem. Gotową masę nałóż na spód ciasta, przykryj drugim kawałkiem i gotowe!

Wierzch polej dowolną polewą, posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami lub wiórkami kokosowymi. Pychota!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!